803. Le tchèque avec Iréna. O stravování Čechů. Sur les habitudes alimentaires des Tchèque. Texte & Vocabulaire tchéco-français. A2

O stravování Čechů

Češi jedí obvykle třikrát až pětkrát za den.

Hlavní jídla jsou snídaně, oběd a večeře, ale mnoho Čechů jí také svačinu. Svačinu mají dopoledne a odpoledne.

Snídaně je často nejdůležitější jídlo dne, proto je bohatá. Snídáme chleba s máslem, se šunkou, se sýrem nebo s marmeládou, vejce, zeleninu, sladké pečivo (koblihy, koláče),muesli nebo jogurt. Pijeme mléko, čaj, ovocný džus, kakao a kávu.

Kolem desáté dopoledne si mnozí dávají svačinu. Na svačinu mají obložený chleba nebo jogurt a ovoce nebo sladké pečivo.

Tradiční oběd se skládá z polévky, hlavního jídla a zákusku. Jako hlavní jídlo bývá často vepřové nebo drůbeží maso s omáčkou a s přílohou: brambory, rýže, těstoviny nebo knedlíky. Některá jídla jsou bezmasá nebo sladká. Mnozí Češi obědvají jen míchané saláty.

Okolo čtvrté hodiny odpoledne bývá druhá svačina.

Večeře je zpravidla lehká a podává se v šest hodin. Na večeři bývá míchaný salát nebo obložené chleby.

Oblíbené české alkoholické nápoje jsou pivo, víno a slivovice.

Chleba se nejí ke každému jídlu.

Mnoho Čechů má rádo mezinárodní kuchyni a gastronomické novinky.

Zvláštní je, že stejně jíme v létě i v zimě. Český jídelníček tedy nereaguje na teplé a studené období.

Když vás Češi pozvou na návštěvu, vždy vám nabídnou malé pohoštění: kávu nebo čaj a k tomu buchtu. Buchta je doma upečený dezert.

Nová slova. Česko-francouzský slovníček

  1. Stravování = nouriture, habitudes alimentaires
  2. Češi jedí < jíst = manger
  3. Obvykle = d’habitude
  4. (Oni) jí svačinu = ils prennent le goûter
  5. Svačina = goûter
  6. Často = souvent
  7. Nejdůležitější = principal, le plus important
  8. Proto = alors
  9. Bohatá = riche, copieux
  10. Snídáme < snídat = prendre le petit-déjeuner
  11. Sladké pečivo = viennoiserie
  12. Pijeme < pít = boire
  13. Ovocný = de fruit
  14. Kolem = environ
  15. Mnozí = des nombreux
  16. (Oni) si dávají svačinu <dávat si = prendre
  17. Na svačinu = pour le goûter
  18. Obložený chleba = sandwich & tartine
  19. Se skládá z <skládat se = être composé/consister
  20. Hlavní jídlo = plat principal
  21. Zákusek = dessert
  22. Bývá  < bývat = být
  23. Vepřové maso = du porc
  24. Drůbeží maso = de la volaille
  25. Omáčka = sauce
  26. Příloha = ici: garniture
  27. Těstoviny = pâtes
  28. Knedlíky = des grosses pâtes en forme ovale ou ronde, typique pour la cuisine de l’Europe centrale
  29. Některý = certain
  30. Bezmasý = sans viande
  31. Sladký = sucré
  32. Mnozí = nombreux
  33. Obědvají  < obědvat = déjeuner
  34. Jen= jenom = seulement
  35. Míchaný salát = salade composée
  36. Okolo = kolem = environ
  37. Večeře = dîner
  38. Zpravidla = en général
  39. Lehký = léger
  40. Podává se < podávat se = être servi
  41. Oblíbený = préféré
  42. Nápoj = pití = boisson
  43. Slivovice = de la prune
  44. Každý = tout
  45. Zvláštní je, že = il est curieux que
  46. Stejně = pareil
  47. Jídelníček = menu
  48. Období = saison
  49. Když = quand
  50. Vás =vous
  51. Pozvat na návštěvu = inviter chez
  52. Vždy = toujours
  53. Vám = à vous
  54. Nabídnou < nabídnout = proposer
  55. Pohoštění = collation
  56. A k tomu = et avec ça
  57. Buchta = doma upečený dezert = pâtisserie maison

Příspěvek byl publikován v rubrice Francouzsko-česká slovíčka a fráze, Tchèque langue étrangère. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

(Spamcheck Enabled)