- Faire de la cuisine/ cuisiner = vařit (obecně)
- Cuisiner les légumes/faire cuire les légumes = vařit tu zeleninu
- Faire de la pâtisserie/pâtisser = péct (moučníky)
- Faire cuire/cuisiner (des pommes de terre) au four = péct (brambory)
- Mettre (le plat) dans le four = dát (ten pekáč) do trouby
- Sortir (le plat) du four = vyndat (ten pekáč) z trouby
- Faire cuire (le riz) = dát vařit (tu rýži)
- Mijoter = dusit
- Baisser le feu = stáhnout plotnu
- Pétrir (la pâte) = hníst (to těsto)
- Mixer = rozmixovat
- Mélanger (avec) = smíchat (s)
- Cuisiner à la crème/au beurre/au vin/à l’eau/à la vapeur/à la poêle/au four = vařit na smetaně/ na másle/ na víně/ ve vodě/v páře/na pánvi/v troubě
- Frire = smažit
- Gratiner = zapékat
- Éplucher une pomme de terre = oloupat 1 bramboru
- Remuer avec une cuillère en bois = míchat 1 vařečkou
- Ajouter du sel = přidat sůl
- Poivrer = opepřit
- Assaisonner (la soupe) = dochutit (tu polévku)
- Battre des œufs = rozšlehat vejce
- Battre des œufs en neige = ušlehat sníh
- Râper du fromage = nastrouhat sýr
- Verser (l’eau) dans une casserole = nalít (tu vodu) do 1 hrnce
- Couper = krájet
- Couper des tranches de pain/couper le pain en tranches = nakrájet (ten) chleba
- Couper des rondelles de saucisson/couper le saucisson en rondelles= nakrájet (ten) salám
- Entamer un pot de moutarde = načít 1 kelímek hořčice
- Découper un poulet = naporcovat 1 kuře
- Déboucher une bouteille avec un tire-bouchon = otevřít 1 láhev (vývrtkou), odzátkovat
Francouzsko-česká slovíčka pro kuchyň.
Příspěvek byl publikován v rubrice Francouzsko-česká slovíčka a fráze, Francouzština pro začátečníky A0 A1 A2, Tchèque langue étrangère, Užitečné fráze se štítky francouzska kuchyne, francouzsko-ceska slovicka, francouzstina pro zacatecniky, kurzy francouzstiny online, vareni. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.