Francouzsko-česká slovíčka pro kuchyň.

  1. Faire de la cuisine/ cuisiner = vařit (obecně)
  2. Cuisiner les légumes/faire cuire les légumes = vařit tu zeleninu
  3. Faire de la pâtisserie/pâtisser = péct (moučníky)
  4. Faire cuire/cuisiner (des pommes de terre) au four = péct (brambory)
  5. Mettre (le plat) dans le four = dát (ten pekáč) do trouby
  6. Sortir (le plat) du four = vyndat (ten pekáč) z trouby
  7. Faire cuire (le riz) = dát vařit (tu rýži)
  8. Mijoter = dusit
  9. Baisser le feu = stáhnout plotnu
  10. Pétrir (la pâte) = hníst (to těsto)
  11. Mixer = rozmixovat
  12. Mélanger (avec) = smíchat (s)
  13. Cuisiner à la crème/au beurre/au vin/à l’eau/à la vapeur/à la poêle/au four = vařit na smetaně/ na másle/ na víně/ ve vodě/v páře/na pánvi/v troubě
  14. Frire = smažit
  15. Gratiner = zapékat
  16. Éplucher une pomme de terre = oloupat 1 bramboru
  17. Remuer avec une cuillère en bois = míchat 1 vařečkou
  18. Ajouter du sel = přidat sůl
  19. Poivrer = opepřit
  20. Assaisonner (la soupe) = dochutit (tu polévku)
  21. Battre des œufs = rozšlehat vejce
  22. Battre des œufs en neige = ušlehat sníh
  23. Râper du fromage = nastrouhat sýr
  24. Verser (l’eau) dans une casserole = nalít (tu vodu) do 1 hrnce
  25. Couper = krájet
  26. Couper des tranches de pain/couper le pain en tranches = nakrájet (ten) chleba
  27. Couper des rondelles de saucisson/couper le saucisson en rondelles= nakrájet (ten) salám
  28. Entamer un pot de moutarde = načít 1 kelímek hořčice
  29. Découper un poulet = naporcovat 1 kuře
  30. Déboucher une bouteille avec un tire-bouchon = otevřít 1 láhev (vývrtkou), odzátkovat
Příspěvek byl publikován v rubrice Francouzsko-česká slovíčka a fráze, Francouzština pro začátečníky A0 A1 A2, Tchèque langue étrangère, Užitečné fráze se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

(Spamcheck Enabled)