Bonsoir ! 😊 Rádi se otáčíte kolem plotny ? Chcete si přeložit francouzské recepty, vyměnit zkušenosti s francouzskými přáteli a schází vám slovní zásoba ? Tady je malá ochutnávka základních slovíček, která by vám mohla pomoci.
Bon appétit et à bientôt ! 😊 Iréna
Francouzská slovíčka. Některé kulinářské úkony. Vocabulaire français. Quelques gestes culinaires.
- Faire de la cuisine/ Cuisiner = vařit (obecně)
- Cuisiner les légumes/faire cuire les légumes = vařit tu zeleninu
- Faire de la pâtisserie = péct (sladke pečivo)
- Faire cuire/cuisiner (des pommes de terre) au four = péct (brambory)
- Mettre (le plat) dans le four = dát (to jídlo) do trouby
- Sortir (le plat) du four = vyndat (to jídlo) z trouby
- Faire cuire (le riz) = dát vařit (tu rýži)
- Mijoter = dusit
- Baisser le feu = stáhnout plotnu
- Pétrir (la pâte) = hníst (to těsto)
- Mixer = rozmixovat
- Mélanger (avec) = smíchat (s)
- Cuisiner à la crème/au beurre/au vin/à l’eau/à la vapeur/à la poêle/au four = vařit na smetaně/ na másle/ na víně/ ve vodě/v páře/na pánvi/v troubě
- Fritter = smažit
- Gratiner = zapékat
- Eplucher une pomme de terre = oloupat bramboru
- Remuer avec une cuillère en bois = míchat vařečkou
- Ajuter du sel = přidat sůl
- Poivrer = opepřit
- Assaisonner (la soupe) = dochutit (tu polévku)
- Battre des œufs = rozšlehat vejce
- Battre des œufs en neige = ušlehat sníh (Un batteur = šlehač)
- Râper du fromage = nastrouhat sýr
- Verser (l’eau) dans une casserole = nalít (tu vodu) do hrnce
- Couper = krájet
- Couper des tranches de pain = nakrájet chleba
- Couper des rondelles de saucisson = nakrájet salám
- Entamer un pot de moutarde = načít kelímek hořčice
- Découper un poulet = naporcovat kuře
- Déboucher une bouteille avec un tire-bouchon = otevřít láhev (vývrtka), odzátkovat