Francouzsky s Irénou. Francouzsko-česká četba. Quelle cuisine préférez-vous ? A2.

Bonjour ! 😊

Připravila jsem vám krátké repliky čtyř postav, které se vyjadřují o kuchyni. Snažila jsem se, aby se jejich názory co nejvíc různily. Všichni ale mluví hovorovou francouzštinou, která je použitelná vždy a všude.

Bonne lecture ! 😊 Iréna

Marek dit : J’aime bien la cuisine traditionnelle française : elle est savoureuse et copieuse, mais je la trouve un peu lourde. Dans plusieurs régions, on cuisine au beurre et à la crème. C’est très difficile à digérer.

Mám moc rád tradiční francouzskou kuchyni : jídlo je plné chuti a porce jsou velké, ale zdá se mi trochu těžká. V mnohých regionech se jídlo připravuje na másle a na smetaně. To je těžce stravitelné.

Manon : J’adore la cuisine traditionnelle tchèque ! Mais il faut que je fasse attention à ma ligne. Donc je n’en profite que très rarement. A mon avis, elle manque de légumes et de fibres ce qui n’est pas très bon pour la santé. Au fait, de temps en temps une assiettée de svickova, pourquoi pas ?

Miluju tradiční českou kuchyni. Ale musím si dávat pozor na štíhlou linii. Takže si ji dopřávám jen vzácně. Podle mě v ní není dost zeleniny a vlákniny, takže není moc zdravá. Ale občas si dát talíř svíčkové, proč ne ?

Honza : Je préfère la « nouvelle cuisine ». Elle est plus légère car on cuisine surtout à l’eau ou à la vapeur. J’apprécie aussi la cuisine exotique, particulièrement japonaise et thaïlandaise qui mélangent des ingrédients et des épices inconnus en Europe.

Dávám přednost tzv. nové kuchyni. Je lehčí, protože se vaří hlavně ve vodě nebo v páře. Také mám velice rád exotickou kuchyni, zejména japonskou a thajskou, které míchají dohromady přísady a koření, které nejsou v Evropě známé.

Julie : Je suis végétarienne, je ne mange plus de viande depuis mes trente ans. J’ai arrêté aussi la farine de blé et le sucre. Je n’achète que des produits bio, parce que je ne veux plus manger de saletés chimiques. De nos jours, il faut éviter tout ce qui est industriel.  Ces plats sont bourrés de chimie, de sel et de sucre.

Jsem vegetariánka, nejím maso od 30. Také jsem přestala jíst pšeničkou mouku a cukr. Kupuji jen výrobky bio, protože už nechci jíst chemické svinstvo. V dnešní době se musíme vyhýbat všemu, co je průmyslově vyrobené. Tato jídla jsou přecpaná chemii, solí a cukrem.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Francouzská četba. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

(Spamcheck Enabled)